Ghid calatorie

CARD DE ALERTĂ PENTRU SĂNĂTATE

 

 

Prezenţa la aeroport

Vă recomandăm să vă programaţi sosirea la aeroport cu două sau trei ore înainte de ora decolării pentru zborurile internaţionale şi cu cel puţin o oră înainte pentru zborurile interne !

Aveţi nevoie de acest timp pentru a parcurge toate formalităţile necesare pentru călătoria dumneavoastră (înregistrarea pasagerilor şi a bagajelor, controlul de securitate, controlul vamal etc). Rezervaţi timp pentru a avea o călătorie lipsită de griji!

Informaţii în aeroport

Imediat ce ajungeţi în aeroport, informaţi-vă cu privire la zborul dumneavoastră !

Este posibil să apară informaţii de ultimă oră. Vă puteţi adresa personalului de la Biroul de Informații al companiei aeriene cu care urmeaza sa calatoriţi, pentru lămurirea neclarităţilor. Consultați tabela cu informații asupra zborurilor şi urmăriţi monitoarele de informare dispuse pe întreg fluxul de pasageri. Acordati atenţie tuturor anunţurilor difuzate prin sistemul de sonorizare al aeroportului, precum şi tuturor informaţiilor afişate.

Formalităţile de check-in

Înregistrarea (formalităţile check-in) se efectuează la ghişeul rezervat pentru zborul cu care urmează să călătoriţi !

Formalităţile constau în înregistrarea bagajelor dumneavoastră şi în atribuirea unui loc la bordul avionului. Pe tabelele de afişaj găsiţi informaţiile despre zborul dumneavoastră. Timpul limită de check-in poate varia în funcție de compania aeriană, astfel dumneavoastră trebuie să vă asigurați că veți îndeplini condițiile de călătorie. Prezenţa dumneavoastră în aeroport pentru check-in trebuie să fie cu 2-3 ore înainte de un zbor internaţional şi cel puţin o oră pentru un zbor domestic. Pasagerii care nu se prezintă la timp pentru formalităţile de check-in îşi pot pierde dreptul de a călători pentru zborul programat. Pentru informații suplimentare vă rugăm să vă asiguraţi de condiţiile de operare ale companiei cu care dumneavoastră călătoriţi.

Responsabilităţile pasagerilor

Pentru că ne dorim ca toate etapele voiajului dumneavoastră să fie parcuse în armonie, este bine să vă asiguraţi că aveţi toate actele necesare călătoriei !

Pentru înregistrarea ca pasager (check-in), este necesar să prezentaţi un act de identitate valid, Cartea de Identitate sau pașaport (după caz) şi biletul de călătorie (rezervarea). În această etapă trebuie să prezentaţi bagajul/bagajele de cală pentru a fi cântărite precum și bagajul de mână pentru a fi verificat dacă se încadrează în limitele de greutate și de dimensiuni cerute de către companie.

Controlul de securitate

Toate persoanele care urmează să călătorească, precum şi bagajele acestora, se supun controlului de securitate înainte de îmbarcare, în scopul de a se preveni introducerea la bordul aeronavelor a armelor, explozibililor sau a altor dipozitive, precum şi a obiectelor periculoase care pot fi folosite pentru comiterea unui act de intervenţie ilicită !

Lăsarea bagajelor nesupravegheate în zonele publice ale aeroportului este interzisă. Nu acceptaţi nici un colet sau bagaj al altei persoane, indiferent care ar fi motivul! Nu vă părăsiţi bagajul nici măcar pentru câteva secunde! În cazul în care, din diferite motive, obiectele interzise tranportului în cabină, nu au fost nici înregistrate ca bagaje de cală, nici predate companiei aeriene transportatoare, atunci bunurile vor fi abandonate în cutii special destinate şi distruse mecanic conform prevederilor procedurilor aeroportuare în vigoare.

Controlul vamal

La intrarea/ieşirea în/din România trebuie înscrise în declaraţia vamală următoarele:

o sumă mai mare de 10.000 € sau echivalentul acesteia în altă monedă;
arme, muniţii, materiale explozibile, radioactive sau nucleare;
medicamente, substanţe chimice, materiale toxice;
bijuterii ce depăşesc nevoile personale;
băuturi alcoolice în cantitate mai mare de 1 litru;
ţigări în cantitate mai mare de două cartuşe (200 ţigări);
orice obiect de artă din patrimoniul statului.

Pentru orice alte informații despre formalitățile vamale de îndeplinit la intrarea sau ieşirea din ţară accesaţi   http://www.customs.ro/

Controlul documentelor

Această etapă presupune verificarea actelor necesare trecerii frontierei de stat şi se aplică pentru toate zborurile internaţionale !

La controlul Poliţiei de Frontieră trebuie să aveţi pregătite actele de identitate, tichetul de îmbarcare primit de la compania aeriană şi eventuale împuterniciri / caziere / vize / etc. Dacă însoţiţi un minor vă rugăm să vă asiguraţi că sunteţi informaţi în legătură cu termenii şi condiţiile necesare pentru călătoria dumneavoastră de la compania aeriană sau de la Poliţia de Frontieră. Pentru orice alte informații despre formalitățile privind controlul documentelor la intrarea sau ieşirea din ţară, contactați Biroul Poliţiei de Frontieră din cadrul Aeroportul Internaţional George Enescu Bacău la numărul de telefon  :    > 0234 572579 <

Înainte de îmbarcarea în aeronavă

Pentru articolele cumpărate în zona de tranzit de pe aeroport, trebuie fie să păstraţi chitanţa sau factura care se va prezenta la controlul de securitate în cazul în care aveţi un zbor ulterior de pe un alt aeroport !

Dacă aceste mărfuri sunt vândute în ambalaje speciale şi sigilate, nu le deschideţi până la destinaţia finală sau înainte de controlul de securitate, efectuat pe ultimul aeroport de transfer. Acordaţi atenţie tuturor anunţurilor difuzate prin sistemul de sonorizare al aeroportului, precum şi tuturor informaţiilor afişate în zona de îmbarcare.

Alte aspecte ale călătoriei

Trebuie să vă supuneți tuturor legilor, regulilor, și cerințelor din țările în/din care călătoriți, precum și Termenilor și Condițiilor de Transport ale companiei cu care veți zbura !

Aeroportul Internaţional George Enescu Bacău vine în sprijinul dumneavoastă cu toate informaţiile necesare şi cu datele de contact pentru instituţiile în masură să vă informeze concret însă nu se face responsabil în nici un fel de obţinerea documentelor necesare călătoriei sau de respectarea legilor, regulilor, cerinţelor sau instrucţiunilor companiei cu care călătoriţi.