CONDUCEREA

R.A. AEROPORTUL INTERNAȚIONAL

„GEORGE ENESCU” BACĂU

Președinte Executiv – Oana Daniela CHELARU
Director Operational – Romeo HODEA
Director Tehnic – Lucian SION
Director Economic –Mioara BIGHIU
Director Programe de Dezvoltare – Dorian Constantin POCOVNICU
Sef serviciu Securitate Aeroportuara – Dragos  HANU

SCURT ISTORIC AL  AEROPORTULUI DIN BACĂU

Primele documente care menţionează activitatea aviatică în zona Bacăului datează din era de pionierat a domeniului. Evenimente de acest gen sunt menţionate aici din timpul primului război mondial, demnă de amintit fiind ziua de 23 noiembrie 1917, când un avion transportând fluturaşi si mesaje privind Marea Unire a aterizat pe aerodromul Bacău. Aeroportul a fost deschis pentru transportul public de pasageri și bunuri pe data de 1 aprilie 1946. Aeroportul Internațional „George Enescu” Bacău este cel mai mare din nord-estul României, deservind atât populația județului Bacău cât și pe cea din județele învecinate. Actualul sediu al aeroportului a fost deschis oficial în anul 1971. Pe 30 decembrie 1975 aeroportul din Bacău a fost desemnat prin decret prezidențial „aeroport internațional”.În anul 1997, Aeroportul Internațional „George Enescu” Bacău devine membru A.C.I. (Airports Council International).În 2005 a fost supus unui proces de mărire și modernizare. Prin Ordinul 103 din 8 februarie 2011 emis de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii se aprobă certificarea ca aeroport internaţional a Aeroportului “George Enescu” Bacau. Amplasarea geografică, în centrul Moldovei, la mică distanță de orașele principale ale regiunii, Galați, Suceava, Iași, Piatra Neamț, Vaslui, Focșani și conectarea ușoara la linia feroviară și la drumul european E85 faciliteaza accesul populației la aeroport. Astăzi, Aeroportul Internațional „George Enescu” Bacău procesează mai mult de 420 000 de pasageri anual, numărul acestora fiind în continuă creștere.

SERVICII

1. Servicii de ticketing În cadrul Aeroportul Internațional „George Enescu” Bacău există biroul de ticketing aferent companiei aeriene Blue Air . 2. Servicii de handling Serviciile de manipulare la Aeroportul Internațional „George Enescu” Bacău sunt furnizate de compania de administrare a aeroportului cu echipament propriu. Serviciile de handling oferite includ: · manipularea bagajelor · transportul de călatori la şi de la terminal la aeronavă · încărcarea si descărcarea de bagaje, marfuri şi poştă · curăţarea cabinei · serviciu toaletă · servicii de apă potabilă · descărcare, încărcare, depozitare şi transport pentru catering · ASU – sprijin pentru start-up · GPU · încalzirea cabinei · degivrare / serviciu anti-givraj aeronave Standardele şi gama de servicii sunt conforme cu standardele IATA,în conformitate cu Airport Handling Manual (AHM). 3. Managementul traficului Personalul Aeroportul Internațional „George Enescu” Bacău ofera un serviciu rapid şi profesional intre 05.00-23.00 ore (local time) – sezonul de vară. Serviciile de management al traficului respectă condiţiile si cerinţele companiilor aeriene individuale şi sunt furnizate în conformitate cu reglementările IATA: · control de incărcare – doar pentru B737 · comunicare · supervizare · informaţii meteorologice · servicii de NOTAM · briefing-ul echipajului 4. Întreţinerea aeronavelor Instalaţii de întreţinere pentru aeronavele B737 si BAE 146 in hangar AEROSTAR. 5. Servicii de securitate Compania Azia Security Systems este responsabilă pentru securitatea perimetrului Aeroportului Internațional „George Enescu” Bacău. Brigada Antiteroristă Română este responsabilă pentru controlul de securitate al pasagerilor. 6. Servicii de intervenţie şi stingere a incendiilor / Serviciul de urgenţă Serviciul de urgenţă şi brigada de pompieri de la Aeroportul Internațional „George Enescu” Bacău este în alertă în orice moment. Se poate ajunge la toate punctele de pe pistă, căi de rulare in termen de trei minute. De asemenea această brigadă este responsabilă pentru salvarea aeronavelor deteriorate, de toate dimensiunile. 7. Realimentare Singurul furnizor de combustibil existent pe Aeroportul Internațional „George Enescu” Bacău este Petrom Aviation OMV Company. Aeronavele sunt alimentate cu combustibil de tip A cu autocisterne moderne Mercedes şi Renault. Echipa Operaţiuni Sol răspunde cerinţelor dumneavoastră si este disponibilă pentru orice intrebări la telefon +40234 575 362 si e-mail: office@bacauairport.ro.

DEZVOLTARE

Aeroportul Internațional „George Enescu” Bacău, destinat atât traficului civil de călatori şi marfă cât si celui militar, este in administrarea Consiliului Judeţean Bacău care are ca scop modernizarea acestuia la standarde internaţionale. Proiectul de modernizare constă în : -construirea unui nou terminal cu o capacitate minimă de 450 pasageri/flux/ora; -modernizarea pistei cu o capacitate portantă de 65 PCN si cu sistem de iluminat conform CAT II; -modernizarea căilor de rulare pentru a facilita dezvoltarea viitoare a traficului -extinderea platformelor în vederea asigurării spaţiilor de parcare si operare la sol aeronavelor, -construirea de noi facilitaţi si utilităţi PSI , Cargo ,Turn de Control precum şi a reţelei de drumuri interne -amenajarea in zona publică a unei parcări cu o suprafată de 6500 mp.

MISIUNE ŞI VIZIUNE

Scopul Aeroportului Internațional „George Enescu” Bacău este de a asigura atât infrastructura necesară şi serviciile dorite de pasageri şi de partenerii de afaceri cât şi de a oferi acestora, prin grija faţă de client, cea mai buna experienţă de aeroport posibilă. Cu eforturi susţinute, personal bine instruit, dedicat şi pasionat, conştient de nevoia de a proteja mediul înconjurator, vom deveni aeroportul dumneavoastră preferat şi principalul motor al dezvoltării economice şi sociale din zi.