Proiecte

 


 

Comunicat de Presa_MFE(Sigla GOV Mijloc+Prin Programul)_Page_1

 

 

Comunicat de Presa_MFE(Sigla GOV Mijloc+Prin Programul)_Page_2

 


Comunicat de presa semnare contract executie Pista1_Page_1

 

Comunicat de presa semnare contract executie Pista1_Page_2


 


 

 

 

 


 

 

 

 

Data: 31.05.2019

    Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii de transport aerian la Aeroportul Internaţional  “George Enescu”  Bacău                                                            

In data de 20.05.2019 R.A. Aeroportul International “George Enescu” Bacau a semnat contractul de finantare pentru proiectul “Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii de transport aerian la Aeroportul Internaţional  “George Enescu”   BacăuCod SMIS: 126598.

                                              

Obiectivul general al proiectului  este reprezentat de  cresterea conectivitatii si mobilitatii zonei printr-un volum crescut al pasagerilor care vor tranzita aeroportul.

Rezultatul asteptat in urma implemenatarii proiectului este  cresterea volumului de pasageri imbarcati/debarcati pe o perioada de 25 de ani. Conform estimarilor in cei 25 de ani  Aerportul International “George Enescu” Bacau ar urma sa fie tranzitat de  18,7 milioane de pasageri, cu un maxim  de 1,15 milioane pasageri in anul 2039.

Proiectul este cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020 si are o valoare totala de 84.241.548,60 lei din care valoarea eligibila nerambursabila care va fi asigurata din FEDR este de 49.738.137,16 lei (85%).

Data de incepere a proiectului a fost 17.01.2014 iar data de finalizare este 30.06.2019.

Informatii suplimentare pot fi obtinute prin consultarea websiteului  R.A. Aeroportul International “George Enescu” Bacau : www.bacauairport.ro, pe e-mail: office@bacauairport.ro, telefon 0234/575.400,  Fax: 0234/575.366 sau la sediul situat in Bacau pe strada Aeroportului, nr.1.

Page1

 

“Cresterea capacitatii portante si modernizarea pistei de decolare aterizare si a suprafetelor de miscare aferente” la Aeroportul International “George Enescu” Bacau.

Proiect co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020

   In data de 21.09.2018 R.A. Aeroportul International “George Enescu” Bacau a semnat contractul de finantare nr.18 pentru proiectul “Cresterea capacitatii portante si modernizarea pistei de decolare aterizare si a suprafetelor de miscare aferente” la Aeroportul International “George Enescu” Bacau.

    Valoarea totala de 193.778.914,56 lei din care 162.177.810,20 lei reprezinta cheltuieli eligibile.

   Cheltuielile eligibile, finantate in proportie de 100%, au urmatoarea structura: 85% Fondul  European  de  Dezvoltare Regionala, 13% bugetul de stat si 2% bugetul Consiliului Judetean Bacau.

     Data de incepere a proiectului este 01.01.2014, iar data de finalizare estimata este 06.07.2021.

   Modernizarea infrastructurii Aeroportului Bacau va contribui la dezvoltarea economica sustenabila  a judetului Bacau si a Regiunii Nord Est, precum si la cresterea accesibilitatii zonei, asigurand astfel o deplasare eficienta si rapida a locuitorilor din zona si a celor care se deplaseaza catre regiune, prin oferirea unui numar ridicat de curse operate direct catre un numar crescut de destinatii  solicitate din Europa, la standardele unui aeroport international european.

   Principalele obiective care vor fi realizate in cadrul proiectului sunt: modernizarea pistei de decolare aterizare cu o lungime de 2500m, o latime de 45m si un PCN65, a cailor de rulare la un PCN de 65, inlocuirea balizajului CAT I ICAO cu CAT II ICAO, modernizarea sistemului de canalizare pluviala si a drumului perimetral de securitate, amenajara RESA si construirea platformelor antisuflu.

   Proiectul “Cresterea capacitatii portante si modernizarea pistei de decolare aterizare suprafetelor de miscare aferente la Aeroportul International “George Enescu” Bacau” contribuie la realizarea obiectivului specific OS2.3 al POIM 2014-2020 – Cresterea gradului de utilizare sustenabila a aeroporturilor intrucat vizeaza dezvoltarea si imbunatatirea sistemului de transport aerian al unuia dintre cele 21 de aeroporturi din Romania, facilitand atingerea fluxului de pasageri preconizat in anul 2023 in Romania de 20 de milioane pasageri respectiv cresterea volumului pasagerilor tranzitati prin aeroporturile romanesti.

   Proiectul se incadreaza in tipul A de actiuni finantabile, conform POIM – Proiecte noi de investitii in infrastructura aeroportuara, avand ca obiectiv cresterea capacitatii portante a pistei de decolare aterizare si modernizarea suprafetelor de miscare aferente, precum si a sistemului de balizaj, insotite de masuri de protectie a mediului.

   Proiectul contribuie la realizarea indicatorilor stabiliti prin Ghidul solicitantului, atat cei de program – modernizarea aeroportului, cat si cei de rezultat – volum crescut al pasagerilor imbarcati si debarcati in transportul aeroportuar.antet

Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii de transport aerian la

Aeroportul Internaţional “George Enescu” Bacău

 

In data de 20.05.2019 R.A. Aeroportul International “George Enescu” Bacau a semnat contractul de finantare pentru proiectul Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii de transport aerian la Aeroportul Internaţional “George Enescu” Bacău.

Valoarea totala de 84.241.548,60 lei din care 58.516.137,16 lei reprezinta cheltuieli eligibile.

Cheltuielile eligibile, finantate in proportie de 100%, au urmatoarea structura: 75% Fondul European de Dezvoltare Regionala, 23% bugetul de stat si 2% bugetul Consiliului Judetean Bacau.

Valoarea eligibila nerambursabila care va fi asigurata din FEDR este de 43.887.102,88 lei.

Modernizarea infrastructurii Aeroportului Bacau va contribui la dezvoltarea economica sustenabila a judetului Bacau si a Regiunii Nord Est, precum si la cresterea accesibilitatii zonei, asigurand astfel o deplasare eficienta si rapida a locuitorilor din zona si a celor care se deplaseaza catre regiune, prin oferirea unui numar ridicat de curse operate direct catre un numar crescut de destinatii solicitate din Europa, la standardele unui aeroport international european.

Proiectul presupune realizarea urmatoarelor obiective: terminal de pasageri, turn de control si anexa administrativa, parcare pentru autovehicule, terminal intermodal petru transport rutier, uzina electrica, centrala termica, rezervor de apa antiincendiu si statie de pompare, amenajare drum acces radiofar lungime si garaj pentru autospeciale.

Proiectul Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii de transport aerian la Aeroportul Internaţional “George Enescu” Bacău. contribuie la realizarea obiectivului specific OS2.3 al POIM 2014-2020 – Cresterea gradului de utilizare sustenabila a aeroporturilor intrucat vizeaza dezvoltarea si imbunatatirea sistemului de transport aerian al unuia dintre cele 21 de aeroporturi din Romania, facilitand atingerea fluxului de pasageri preconizat in anul 2023 in Romania de 20 de milioane pasageri respectiv cresterea volumului pasagerilor tranzitati prin aeroporturile romanesti.

Proiectul se incadreaza in tipul A de actiuni finantabile, conform POIM – Proiecte noi de investitii in infrastructura aeroportuara, avand ca obiectiv cresterea capacitatii portante a pistei de decolare aterizare si modernizarea suprafetelor de miscare aferente, precum si a sistemului de balizaj, insotite de masuri de protectie a mediului.

Proiectul contribuie la realizarea indicatorilor stabiliti prin Ghidul solicitantului, atat cei de program – modernizarea aeroportului, cat si cei de rezultat – volum crescut al pasagerilor imbarcati si debarcati in transportul aeroportuar.

 

 

 


ro_square_cef_logo

                             PROIECTUL SPICE

 (Synchronized PBN Implementation – Cohesion Europe)

 

 

    Aeroportul Internațional “George Enescu” Bacău este afiliat la Asociația Aeroporturilor din România în cadrul unui proiect cu finanțare de la Comisia Europeană prin Programul CEF.

   Proiectul se numește SPICE și vizează implementarea unui sistem de navigație bazat pe performanță PBN ce exploatează capacitățile avansate de navigație (RNAV) al aeronavelor modern, pentru a permite proiectarea eficientă a spațiului aerian și sistematizarea rutelor de trafic aerian în vederea optimizării spațiului aerian disponibil.

   Proiectul SPICE are o valoare de 39.029.792 Euro, este cofinanțat în proporție de 85% de Uniunea Europeană prin intermediul programului Connecting Europe Facility și urmează a fi implementat în perioada 17.02.2016 până în 31.12.2021.

 

   Conform calendarului de activitati, R.A. Aeroportul International “George Enescu” Bacau a completat si depus cererea de rambursare pentru a deconta cheltuielile eligibile efectuate in cadrul proiectului in anul 2016.

  In luna iulie 2017, in baza documentelor transmise, Asociatia Aeroporturilor din Romania a rambursat  40% din 85% (conform primei etape de finantare).

  În cadrul acestui proiect coordonat de EUROCONTROL (Organizația Europeană pentru Siguranța Navigației Aeriene) sunt implicați:

  • 5 operatori de transport aerian Aegean, Blue Air, Regional Air Service, SATA, Tap Portugal
  • 5 administratori de trafic aerian DCAC, HCAA, LPS SR, NAV Portugal, ROMATSA
  • Asociația Aeroporturilor din România (AAR)
  • Autoritatea Aeronautică Civilă Română.

    La nivelul României proiectul constă într-o serie de activități pentru a proiecta, aproba și opera sisteme RNAV SID/ STAR și proceduri (RNP APCH LNAV, LNAV /VNAV, LP și LPV minimă) folosind semnalul GNSS (EGNOS). Sarcinile proiectului presupun colectarea datelor prin studiile de obstacolare corespunzătoare aeroporturilor participante în proiect, proiectare, codificare și avizarea echipamentelor pentru implementarea PBN. Punerea în aplicare a activităților proiectului vor permite controlul operațiunilor din cadrul spațiului aerian românesc cu ajutorul PBN, permițând astfel traiectorii mai sigure și eficiente, totodată cu reducerea ratei de ratare și redirecționare.

    Aeroporturile din România, membre și afiliate AAR și implicit Aeroportul Internațional “George Enescu” Bacău sunt implicate în acest proiect în ACTIVITATEA DE PROIECTARE ȘI IMPLEMENTARE și anume: Colectarea datelor de obstacolare – această activitate revine Asociației Aeroporturilor din România și este desfășurată de fiecare aeroport.

ro_horizontal_cef_logo